Systém pro identifikaci tučňáků

22. září 2010

Přírodovědci často potřebují sledovat život kolonie živočichů ve volné přírodě a mít při tom možnost zaměřit se na určité jedince. Vědci z Bristolské univerzity ve Velké Británii vyvinuli na pomoc přírodovědcům inteligentní systém pro monitorování a identifikaci tučňáků brýlových.

Tučňáci brýloví žijí v jižní Africe a na malých ostrovech v její blízkosti. Počátkem minulého století jich tu žilo více než milion, ale dnes jich není celkově ani 170 000. Patří proto k těm živočichům, jejichž pohyb a sociální chování potřebují ekologové a přírodovědci poměrně podrobně sledovat. Na ostrově Robben žije kolonie téměř 20 000 tučňáků brýlových. Metodou přivěšování štítků se dá sledovat pouze malé procento jedinců. Mezinárodní ekologická charita Earthwatch a Leverhulme Trust proto podpořily projekt zaměřený na vývoj automatizovaného systému, který by umožnil sledovat jedince v kolonii individuálně.

Tučňáci brýloví míjejí kamerový systém

Úkolu se ujali vědci právě z Bristolské univerzity. Koncepci sledovacího systému založili na tom, že každý tučňák brýlový má na svém hrudníku několik černých skvrn, jejichž rozmístění je pro každého jedince charakteristické a během života se nemění. Natočený videozáznam života kolonie nebo její fotografie se navrženým systémem vyhodnotí a biometrická data o každém tučňákovi uloží do databáze. Na dalších pořízených videozáznamech a fotografiích se pak mohou porovnáním s uloženými daty jednotliví tučňáci identifikovat. Nový systém umožňuje identifikovat a monitorovat tučňáky levně, rychle a automaticky, a to se spolehlivostí 98 %. Přesnost, množství a kvalita dat, která biologové o kolonii získají, by se tak měly oproti současným metodám podstatně zvýšit.

Z hlediska zvířat je jistě důležité, že je nebude potřeba odchytávat a uměle označovat. Ke zlepšení výsledků se nyní vyvíjí systém užívající speciální kamery "pan-tilt-zoom" a kamery pracující v infračervené oblasti spektra. Tak bude možno jednak lépe rozlišit tučňáky stojící v zákrytu, jednak získávat záběry i v noci. Systém se po přizpůsobení může v zásadě použít pro monitorování jakýchkoliv zvířat, která mají na svém těle nějaký neměnný vzor.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.