Slibná metoda léčby rakoviny

22. září 2010

Leukocytární infuzní terapie rakoviny přinesla vynikající výsledky při pokusech na myších. Bude stejně účinná i při léčení lidí?

První zprávy o této metodě léčby rakoviny zveřejnili vědci z univerzitního lékařského centra ve Winston-Salem v americkém státě Severní Karolína již před pěti lety. Tenkrát oznámili, že v laboratoři prováděli pokusy s myší, u které objevili vysokou odolnost vůči rakovině. Zjistili, že když bílé krvinky této myši přenesou transfuzí do myší s pokročilou rakovinou, nemocné myši se vyléčí. Stejně působily i bílé krvinky potomků odolné myši. V následující fázi vědci zjistili, že bílé krvinky některých lidí, resp. nejčastěji se vyskytující typ bílých krvinek - granulocyty, mají také podobně vysokou schopnost bojovat s rakovinnými nádory. Jednalo se ovšem pouze o laboratorní pokusy.

Nyní vědci oznámili, že se touto metodou pokusí vyléčit 22 pacientů s rakovinnými nádory, u kterých již nezabírají běžně užívané léčebné prostředky. V současné době provádějí nábor dobrovolníků, kteří by byli pro tuto klinickou studii ochotni darovat část svých granulocytů.

Nová terapeutická metoda se od tradiční metody léčby dárcovskými bílými krvinkami liší tím, že dárcovské granulocyty se musí vyznačovat vysokou schopností zabíjet rakovinné buňky. Protirakovinná aktivita granulocytů není u všech lidí stejně vysoká a mění se s věkem i v různých obdobích. Dárcům se granulocyty odeberou procesem nazývaným aferéze - ostatní složky krve se dárcům opět vrátí.

Náklady na léčbu jednoho pacienta při klinické zkoušce budou asi 100 000 dolarů. Pokud by zkouška dopadla úspěšně, chtějí vědci ověřovat použitelnost metody u různých druhů nádorů.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.