Míříme "Do hlubin historie"

1. červenec 2008

Od začátku května pátráme po potopeném tanku z druhé světové války, který by měl dodnes ležet na dně Labe. Průběh hledání můžete sledovat na webových stránkách www.rozhlas.cz/tank v podobě nejrozsáhlejší flashové aplikace v dějinách Českého rozhlasu. Pokud vás zajímá, co je v našem pátrání nového, čtěte dál.

Informaci o tom, že by se v Labi mohl ukrývat tank, jsme získali z magnetofonové kazety, kterou před 15 lety natočil pracovník Oblastního muzea v Děčíně Vlastimil Pažourek. Nahrál na ni výpověď vysloužilého kapitána vyklizovací lodi Václava Patky, který se podílel na odklízení nefunkční bojové techniky z Labe po skončení druhé světové války. Tehdy se dozvěděl o tanku, který měl do řeky za ne zcela jasných okolností sjet, a protože nepřekážel v plavební dráze, nebylo ho nutné odklízet. Na tank se časem zapomnělo a dá se předpokládat, že v řece zůstal dodnes.

Nahrávka nás zaujala a pokusili jsme se zjistit, co by na ní mohlo být pravdy. Václav Patka už ale nežije a najít pamětníky v místech, kde došlo několikrát k přesunům obyvatelstva, je téměř nemožné. Obrátili jsme se proto nejdříve na odborníky - pracovníky Povodí Labe a historiky z Vojenského historického ústavu, se kterými na projektu spolupracujeme. Nikdo z nich možnost, že by tank mohl na labském dně dosud být, nevyloučil.

Co najde vyměřovací loď?

Vyměřovací loď Valentýna II

Důležitým mezníkem mezi pouhými hypotézami, domněnkami a názory, i když podpořenými hodnověrným svědectvím, byl výjezd vyměřovací lodi Valentýna II, která mapovala labské dno v daném úseku. Měla by odhalit místa, kde se mohou skrývat velké předměty, které nebrání plavbě a mohly tak zůstat mimo pozornost pracovníků povodí Labe. Například tanky.

Výsledkem ultrazvukového monitorování je podrobná mapa labského dna, která zachytila úseky s nedefinovatelnými objekty. Jak nám nad mapou potvrdil vedoucí oddělení měřicích plavidel Rudolf Harbich, "je tam několik míst kousek nad Hřenskem, kde je poměrně velká hloubka, takže je možné, že ten tank nikomu nepřekážel, a proto na něj dosud nikdo nenarazil."

V této chvíli pracovníci Povodí Vltavy údaje z vyměřovací lodi Valentýna II zpracovávají a poté je v podobě map odevzdají na Povodí Labe. Následně vybereme místa, která chceme prozkoumat pod vodou za pomoci potápěčů. Počkejte si na to s námi!

Nejnovější video o výjezdu vyměřovací lodi Valentýna II najdete v aplikaci na adrese www.rozhlas.cz/tank v sekci aktuální reportáže. Průběžně vás informujeme také v historickém magazínu Zrcadlo.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.