Jaderná energie předmětem sporu mezi ministrem Bursíkem a akademikem Pačesem

Práci nezávislé energetické komise vedené předsedou Akademie věd ČR Václavem Pačesem zkritizoval ministr životního prostředí Martin Bursík. Je toho názoru, že Pačes nezvládl řízení této komise. Jde o jeho reakci na závěry Pačesovy nezávislé komise pro posouzení energetických potřeb Česka, které pronikly na veřejnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Komise přímo nedoporučí dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Navrhne ale, aby u všech plánovaných energetických projektů vláda začala s posouzením vlivu na životní prostředí. Současně s tím doporučuje vládě, aby zachovala stávající limity na těžbu uhlí a zbývající zásoby ponechala na výrobu tepla.

Akademik Pačes v ranním vysílání Radiožurnálu doplnil: "Komise byla ustavena vládou jako poradní orgán a jejím úkolem bylo objektivně posoudit dlouhodobé potřeby České republiky v energetice. Bude to solidní analýza, o kterou se bude moci opřít vláda nebo parlament."

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Akademie věd ČR V. Pačes o jaderné energetice (moderátor J. Pokorný)

Podle ministra životního prostředí Martina Bursíka se ale komise nedostatečně zabývala jadernou energetikou: " Komise není složená optimálně, nevede jí energetik. Myslím si, že by bylo lepší, kdyby to dělal někdo na pomezí energetiky a klimatu."

Předseda Akademie věd Václav Pačes odmítl tyto názory ministra životního prostředí Martina Bursíka s tím, že si to s ním vyjasní. Oba pánové mají naplánovanou schůzku, speciálně kvůli práci komise pro posouzení energetických potřeb Česka.

Zelení hrozí odchodem z vlády

Bursík také v pořadu 20 minut Radiožurnálu zdůraznil, že koaliční smlouva vládě výstavbu dalších jaderných bloků zakazuje. V případě, že by se dostavba realizovala, vystoupí Strana zelených z vládní koalice, varoval současně.

Situace ale snad není tak horká. Premiér Mirek Topolánek totiž dnes prohlásil: "Současná vláda nemá mandát dělat v jaderné energetice žádné nevratné kroky a my je neuděláme." Současně ale při návštěvě Jaderné elektrárny v Dukovanech.řekl: "Pokud ale chceme zmenšit problémy se životním prostředím a problémy s dovozem, bez jádra to nepůjde."

Část jeho vlastní Občanské demokratické strany stejně jako opoziční České strany sociálně demokratické ale podporuje stavbu dalších bloků jaderných elektráren v Česku. Je to podle nich jediný způsob, jak se můžeme v budoucnu vyhnout nedostatku elektřiny.

Jan Pokorný, Radek Pavlovič, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme