Zlatý gymnasta Alois Hudec

13. březen 2014

Když si Alois Hudec v roce 1934 během kvalifikačního závodu při přeskoku zranil bederní sval, který ho vyřadil ze cvičení na půl roku, kdy mu hrozilo dokonce ochrnutí, nikdo netušil, že se stane gymnastickým fenoménem olympijských her v Berlíně o dva roky později.

Vedení České obce sokolské však vědělo, že pouze on má šanci na úspěch, a intenzivně usilovalo o to, aby na Letních olympijských hrách závodil. Nakonec se mu podařilo se nejen her zúčastnit, ale dosáhnout na zlatou medaili, díky níž se tak zapsal nejen do českých sportovních dějin, ale překonal tehdejší politickou nepřízeň, která se podepsala na celém průběhu her.

Sportovní výkon Aloise Hudce patřil k vrcholným okamžikům her a německá pronacistická režisérka Leni Riefenstahlová, autorka oficiálního dvoudílného filmu o OH 1936 nemohla českého gymnastu Aloise Hudce opominout. Dodnes se zachoval filmový snímek, který je důkazem jeho mistrovského cvičení na kruzích. Za povinnou sestavu dostal 9,4 bodu, ale přesto v duchu tehdejších pravidel požádal o opravu, po které byl jeho výkon oceněn známkou o 0,263 lepší. Ve finále pak dostal nejvyšší známku celé gymnastické soutěže - 9,8! Na těchto olympijských hrách vybojoval navíc tři čtvrtá místa - v soutěži jednotlivců i družstev a na bradlech.

Na svou účast na berlínských olympijských hrách v roce 1936 vzpomíná Alois Hudec v archivním příspěvku, který je z dubna roku 1981. Slyšet jste ho mohli v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 27. 6. 2008.

autor: Petr Mančal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.