2. 7.

1. červenec 2008

Fagel Roc: Kropp & Själ Fagel Roc je multi-etnická, kosmopolitní, a stylově velmi všestranná skupina ze Švédska. Její členové o sobě tvrdí, že k jejich inspiracím patří latinské rytmy, orientální melodie, bagdádský rock, a že výsledkem tohoto míšení je styl zvaný "etnošlágr". V čele skupiny stojí zpěvačka Nadia Louis z Iráku, která zpívá nejen arabsky, ale švédsky, kurdsky, turecky, assyrsky a prý i v dalších jazycích. Nové album skupiny, Kropp & Själ, vyšlo v polovině listopadu.

Kropp & Själ 04:43

Podobně jako jiné skupiny které čerpají z etnických tradic, používá Fagel Roc namísto standardní bicí soupravy rozmanité perkuse, k těm hlavním patří arabská darbouka a brazilský buben zabumba.

Midnattsbeat 04:27

Sestava skupiny je národnostně stejně pestrá jako její hudba. Iráckou zpěvačku doprovázejí hudebníci původem z Latinské Ameriky, východní Evropy, a domácí, tedy Švédové, jsou v sestavě vedle cizinců v menšině.

Du Dansar 04:18

Basistou skupiny je Istvan Stenberg, narodil se ve Finsku jako syn maďarského barového hudebníka, a svůj nástroj používá velmi perkusivním způsobem: tvrdí, že jeho basa je ve skupině tím nejdůležitějším bubnem.

Gör Mig 03:59

Latinskoamerickou část sestavy tvoří dva hráči na perkuse, Michel Reisler z Brazílie a Fidel Velasquez z Uruguaje. Se skupinou hrál donedávna další Brazilec, Lascé, jehož druhým povoláním byla výuka brazilského bojového umění capoeira.

Boom Boom 04:31

Jméno skupiny Fagel Roc pochází z orientální mytologie: Roc je bílý pták nadpozemské velikosti a síly, který ve svých drápech unese i slona. Po mezipřistání v Brazílii se pták Roc natrvalo usadil ve Švédsku, tvrdí hudebníci.

Sommarsäng 04:03

Skandinávkou část sestavy tvoří dva hudebníci: Petter Brundell hrál na elektroniku i kytary ve švédských kultovních skupinách, v sestavě Fagel Roc hraje na nástroj s kuriózním názvem, "akustický kytarový syntezátor". Dan Wistedt hraje vedle syntezátorů i na akustické africké nástroje, koru a mbiru.

Stenlagda Hjärtat 03:53

Dalal Dalal 04:21

Spustit audio