Konec měření rychlosti městskou policií se nelíbí starostům i ministru vnitra

1. červenec 2008

Sněmovna vzala obecní policii možnost měřit rychlost na silnicích. Pokud novelu silničního zákona schválí Senát a podepíše prezident, rychlost vozidel by už neměřily spolu s městskou policií ani soukromé firmy. Tuto pravomoc by měla v budoucnu jen Policie České republiky.

Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma s tím rozhodně nesouhlasí: "Mám vážné obavy o to, že páni poslanci, kteří pro tento návrh hlasovali, nerozhodovali při úplně plném vědomí. Pakliže by Policie České republiky byla jediným subjektem, který je oprávněn provádět měření rychlosti, tak pan ministr vnitra bude muset vyčlenit další peníze na nákup vozidel, radarů a přijetí dalších policistů do služebního poměru. Zatímco obce jsou už dnes vybaveny k tomu, aby tuto činnost prostřednictvím obecních policií prováděly."

Obcím, které nakoupily statické nebo mobilní radary, by tak poslanci přijatá novela silničního zákona zmařila vysoké investice. V případě jihočeské metropole by to ale podle primátora Thomy nebylo tak radikální: "Naše obecní policie má jen jedno jediné mobilní zařízení, které používá v rámci preventivních akcí, měří se s ním rychlost na přechodech, u škol, u zdravotních zařízeních a u domovů důchodců. U nás by se tak ztráta pohybovala v částce 1 milión korun. Problém by nastal ve chvíli, kdy bychom měli zprovozněn pevný kamerový systém, kde se náklady pohybují v řádech miliónů korun."

Pravomoc měřit rychlost soukromým firmám poslanci sebrali na návrh bezpečnostního výboru. Vládní návrh jim přitom původně měl umožnit, aby kromě měření rychlosti pořizovaly i osobní údaje řidičů.

autor: čro čb
Spustit audio