Obří nanomontáž

1. červenec 2008

Ze stavebních bloků v nanovelikosti se podařilo sestavit "obří" nanomontáž, která reaguje na změny prostředí. S takovými nanomontážemi lze manipulovat např. pomocí magnetického pole.

Jedním z cílů současných nanotechnologií je navrhovat a vyrábět stavební nanobloky s různými vlastnostmi, které by se daly skládat do větších celků. Ideálem je, aby se s takovou nanomontáží dalo manipulovat a podle požadavků se mohly měnit její vlastnosti.

Inženýři a nanotechnologové z Riceovy University nyní v časopise Nano Letters oznámili, že se k tomuto cíli přiblížili. Z hybridních nanočástic vytvořili montáže o velikosti zrnka rýže.

Nanočástice, které k tomu použili, mají jeden konec - takzvaný ocásek - z hydrofobních uhlíkových nanotrubiček, které odpuzují vodu. Opačný konec - hlavičku - tvoří hydrofilní kovový nanodrátek, který vodu přitahuje. Ve vodném roztoku se pak nanočástice skládají do kulovitých útvarů podobných micelám, které známe z organické chemie. Hydrofobní ocásky jsou schované uvnitř, kde se k nim voda nedostane, a hydrofilní hlavičky jsou s vodou v kontaktu. Jejich kovový materiál zajišťuje, že s nanomontáží se dá manipulovat pomocí magnetického pole.

Nanočastice složené z různých materiálů umožňnují manipulace v makroměřítkách.

Struktura navíc pohybem reaguje na změny podmínek prostředí, například koncentraci chemikálií nebo světla.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.