Člověk vzpřímený z Casablanky

22. září 2010

Lom blízko Casablanky potvrdil, že je jedním z nejvýznamnějších nalezišť pozůstatků Homo erectus.

Člověk vzpřímený (Homo erectus) byl pravděpodobně prvním člověkem, který opustil Afriku. Jeho cestu do jižní Evropy pomáhají osvětlit ne příliš časté nálezy ze severní Afriky. Známým nalezištěm je lom Thomas I blízko Casablanky, kde se v roce 1969 našla neúplná čelist člověka vzpřímeného. Bohužel šlo o náhodný nález bez jakýchkoli archeologických souvislostí.

Logo

15. května letošního roku ovšem lom vydal něco lepšího: kompletní dolní čelist Homo erectus. Svou stavbou se podle zprávy z francouzského Národního výzkumného centra (CNRS) liší od dosud známé severoafrické formy člověka vzpřímeného. Ta byla popsána na základě fosilií nalezených z Alžíru a dostala jméno Homo mauritanicus. Kromě čelisti se ve stejné geologické vrstvě našly i kamenné nástroje typické pro acheulenskou kulturu a pozůstatky mnoha zvířat - například paviánů, slonů, koní a medvědů.

Archeologové doufají, že jim unikátní nález pomůže lépe zhodnotit vliv severoafrické populace Homo erectus na první lidské osídlení jižní Evropy.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka