Gruzie se těší podpoře České republiky

Česko podporuje Gruzii na cestě do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Gruzínského prezidenta Michajla Saakashviliho o tom dnes na summitu zemí černomořského regionu v Batumi znovu ujistil český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten je vůbec prvním šéfem české diplomacie, který na jižní Kavkaz zavítal. Svou cestou chce posílit i ekonomické vztahy Gruzie s naší republikou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

ministr zahraničí Karel Schwarzenberg | Foto: Marián Vojtek

Gruzie je podle ministra Schwarzenberga strategickým partnerem v celém jihokavkazském regionu, který oplývá zásobami ropy a plynu a je pro Evropu klíčový z hlediska tolik diskutované energetické bezpečnosti. Návštěva má být ale také impulzem pro ekonomické vztahy. Českým podnikatelům má Gruzie podle Karla Schwarzwenberga mnoho co nabídnout.

"Gruzínské hospodářství roste velice rychle, o deset procent, což je kromobyčejně dobrý výsledek. Česká republika je toho času jedním z největších investorů, v energetickém sektoru jsme největší investoři vůbec a hodláme v tom pokračovat," přiblížil Schwarzenberg.

Pomoci by měly i mezistátní smlouvy, které by zajistily například větší ochranu českých investic v Gruzii.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme