Procházka oblohou (červenec)

2. červenec 2008

Slunce nezapadá méně než 18 stupňů pod obzor, takže v noci si tmu příliš neužijeme. Jsme v období tzv. astronomického soumraku, který v naší zeměpisné oblasti potrvá do 10. července. I tak ale můžeme na obloze ledacos pozorovat.

Večerní a noční obloze samozřejmě dominují letní souhvězdí. Spolehlivým vodítkem je stříbřitý pás Mléčné dráhy, který prochází také přes nám dobře známý orientační obrazec - tzv. letní trojúhelník. V jeho vrcholech nalezneme jasné hvězdy Vega, Deneb a Altair. Blízko zenitu svítí nevýrazné souhvězdí Herkules, mezi Herkulem a Pastýřem je velmi hezká Severní koruna s jasnou hvězdou Gemmou. Pastýři na západním nebi dominuje oranžově zbarvený obr Arktur. Podívejte se na něj dobře - takhle podobně bude naše Slunce vypadat za pět miliard let. U jižního obzoru nalezneme dvě nejjižnější zvířetníková souhvězdí Střelce a Štíra, pro která teď nastává nejpříhodnější čas k pozorování. Z objektů hlubokého vesmíru doporučuji vaší pozornosti např. otevřenou hvězdokupu IC 4665 v Hadonoši, tedy mezi souhvězdími Herkula a Štíra. Hvězdokupa je pěkně viditelná v triedru.
Z planet uvidíme před polovinou července Merkur nízko na ranní obloze, zatímco Venuše je stále ještě nepozorovatelná. Mars je vidět večer nízko v souhvězdí Lva, stejně jako Saturn. Jupiter je viditelný po celou noc a 9. července se ocitne se Sluncem v opozici. Uran je většinu noci kromě večera ve Vodnářovi a Neptun v Kozorohovi, oba jsou viditelné ovšem jen v silnějších dalekohledech.
Z úkazů se můžeme těšit 6. července na konjunkci Měsíce s hvězdou Regulus, ke které dojde večer v 21 hodin letního času. Koncem července, devětadvacátého mívá maximum meteorický roj delta Akvarid, jde ovšem o nevýrazný roj. Na úkazy bohatší bude srpen, kdy se hned prvního kolem poledne můžeme těšit na úplně zatmění Slunce - u nás viditelné jako částečné, a pak 16. srpna večer na částečné zatmění Měsíce.
Na závěr jako vždy měsíční fáze. Třetího je Měsíc v novu, desátého v první čtvrti, 18. července nastává úplněk a pětadvacátého poslední čtvrť. Hezkou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio