Česko spěje k přímé volbě prezidenta

Koaliční návrh přímé volby prezidenta - to je nový úkol pro ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Termín má do 31. srpna. Tímto krokem koalice vyřešila neshody kvůli návrhu zelených vypsat o přímé volbě prezidenta referendum. Na něj se netváří vstřícně lidovci a část občanských demokratů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby

volby | Foto: Marián Vojtek

Do legislativního procesu tedy půjde, a to i přes výhrady koaličních partnerů, vedle ministerské verze i poslanecký návrh zelených, aby se o přímé volbě prezidenta uspořádalo referendum. Radiožurnálu to potvrdila místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová: "Dohodli jsme se, že tento návrh nestáhneme. Vláda nechá na rozhodnutí sněmovny, jak se k návrhu postaví."

Třetím v řadě je návrh České strany sociálně demokratické. Ten je v Poslanecké sněmovně už půl roku. Předseda ČSSD Jiří Paroubek konstatuje: "Přes 70 % lidí je pro přímou volbu prezidenta. Především je třeba získat podporu dalších politických stran, aby pro ústavní zákon, který je potřeba, byly zajištěny tři pětiny členů Poslanecké sněmovny a také Senátu."

Referendum se nelíbí lidovcům - proč, to vysvětlill místopředseda KDU-ČSL David Macek: "Nám nepřipadá rozumné pořádat referendum o tom, zda občané chtějí přímou volbu prezidenta, protože se ví, že chtějí. To by byly vyhozené peníze."

Občanská demokratická strana není obecně pro přímou volbu, není v této otázce ale zcela jednotná. Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř prohlásil: "Osobně jsem k přímé volbě prezidenta skeptický. Nicméně, bude-li to výsledkem koaliční shody na bázi návrhu ministerstva spravedlnosti nebo vlády, tak je možná debata. V tuto chvíli je na místě hledání koaliční shody, to je maximum, čeho jsme schopni."

Pokud by zákon o přímé volbě hlavy státu legislativním procesem prošel úspěšně, není vyloučené, že za jiných ústavních podmínek ODS znovu deleguje jako kandidáta na post hlavy státu Václava Klause, dodal Tluchoř.

Přehrát

00:00 / 00:00

V poledních Ozvěnách dne mluvili o přímé volbě prezidenta místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová a místopředseda KDU-ČSL David Macek s moderátorem Radiožurnálu Janem Bumbou

Chcete přímou volbu prezidenta? Hlasujte v naší anketě!

Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme