Návrhy na přímou volbu prezidenta budou tři

Koaliční návrh na přímou volbu prezidenta předloží ministerstvo spravedlnosti do 31. srpna letošního roku. Po shodě koaličních špiček tento termín ministrovi Jiřímu Pospíšilovi uložila vláda. Ta také vyslovila neutrální stanovisko k poslaneckému návrhu Strany zelených na referendum o přímé volbě hlavy státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sčítání hlasů

sčítání hlasů | Foto: Marián Vojtek

Důvody neutrálního přístupu vlády k návrhu zelených vysvětlil premiér Mirek Topolánek (ODS): "Myslíme si, že skutečná diskuse a skutečné řešení tohoto problému Parlamentem České republiky je cesta rychlejší, než cesta referendem. Navíc je to typ se závazným koncem. Klíčové v rozhodnutí vlády pak je, že zadala ministru spravedlnosti předložit vlastní vládní návrh přímé volby prezidenta."

Poslanecká sněmovna tedy bude, i přes výhrady koaličních partnerů, projednávat vedle ministerské verze i poslanecký návrh zelených, aby se o přímé volbě prezidenta uspořádalo referendum . Radiožurnálu to potvrdila místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová: "Dohodli jsme se, že tento návrh nestáhneme."

Třetí možností je návrh České strany sociálně demokratické. Ten už leží půl roku v Poslanecké sněmovně. Předseda ČSSD Jiří Paroubek k tomu uvedl: "Přes 70 % lidí je pro přímou volbu prezidenta. Především je třeba získat podporu dalších politických stran, aby pro ústavní zákon, který je potřeba, byly zajištěny tři pětiny členů Poslanecké sněmovny a také Senátu."

Referendum nechtějí lidovci - jejich postoj obhajoval místopředseda KDU-ČSL David Macek: "Nepřipadá nám rozumné pořádat referendum o tom, zda občané chtějí přímou volbu prezidenta. Protože se ví, že chtějí. Byly by to vyhozené peníze."

Občanská demokratická strana není jednotná ohledně přímé volby. Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř prohlásil: "Osobně jsem k přímé volbě prezidenta skeptický. Nicméně, bude-li to výsledkem koaliční shody na bázi návrhu ministerstva spravedlnosti nebo vlády, tak je možná debata."

Pokud by zákon o přímé volbě hlavy státu prošel úspěšně legislativním procesem, je možné, že za nových ústavních podmínek ODS znovu vyšle jako kandidáta na post hlavy státu Václava Klause, dodal Tluchoř.

Koalice není jednotná v případném způsobu přímé volby a ani v názoru, jestli má mít všemi občany volený prezident větší nebo menší kompetence než v současnosti. Většina Čechů by přímou volbu hlavy státu chtěla.

Přehrát

00:00 / 00:00

V poledních Ozvěnách dne mluvili o přímé volbě prezidenta místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová a místopředseda KDU-ČSL David Macek s moderátorem Radiožurnálu Janem Bumbou

Chcete přímou volbu prezidenta? Hlasujte v naší anketě!

Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme