Kolumbijská armáda vysvobodila bývalou prezidentskou kandidátku ze zajetí

Někdejší kolumbijská prezidentská kandidátka Ingrid Betancourtová byla spolu s dalšími 14 rukojmími osvobozena ze zajetí kolumbijských povstalců. Ti je po léta ukrývali v amazonské džungli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ingrid Betancourtová

Ingrid Betancourtová | Zdroj: ČTK

Podle kolumbijského ministra obrany Juan Manuel Santose jsou všichni zachránění v relativně dobrém zdravotním stavu. Betancourtovou, tři Američany a 11 Kolumbijců osvobodila kolumbijská armáda. Ingrid Betancourtová, která má kolumbijské a francouzské občanství byla zajata od roku 2003. Po celou dobu odmítali rebelové z FARC výzvy kolumbijské i francouzské vlády, aby ji s ohledem na její špatný zdravotní stav propustili na svobodu.

Osvobození Ingrid Betancourtové přivítala evropská komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrero-Waldnerová. Pogratulovala také kolumbijským bezpečnostním složkám k úspěšné akci proti povstalcům z Revolučních ozbrojených sil.

"Jsem velmi šťastná, že šestiletá noční můra Ingrid Betancourtové konečně skončila. Stejně jako zajetí dalších tří amerických rukojmí. Doufám, že se bude moci paní Batancourtová co nejdříve setkat se svou rodinou a rychle se vzpamatuje ze strašlivého utrpení," píše se v prohlášení eurokomisařky Ferrero-Waldnerové.

Uvedla také, že zároveň myslí na ty, kteří ještě zůstávají v zajetí kolumbijských gerril. Vyzvala je k propuštění všech rukojmí a k tomu, aby se vzdaly únosů a zadržování zajatců jako prostředku politického boje.

Pavel Novák, Vilém Janouš, Martina Hanáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme