Evropská komise chce uvolnit peníze na pomoc farmářům v rozvojových zemích

Evropa by mohla pomoci rozvojovým zemím zajistit jejich potravinovou soběstačnost. Plán Evropské komise na pomoc zemědělcům v zemích třetího světa má být příspěvkem v boji proti nedostatku potravin a jejich rostoucím cenám. Zaznělo to na konferenci s názvem Kdo nakrmí svět?, kterou v Bruselu uspořádala Francie předsedající tento půlrok Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sázení rýže

sázení rýže | Foto: Jana Vozábová

Evropská komise chce uvolnit přebytek z letošního rozpočtu v kapitole zemědělství na pomoc farmářům v rozvojových zemích. Jak velká částka by to měla být a do kterých zemí by měla směřovat, chce komisařka pro zemědělství Mariann Fischer Boelová prozradit příští úterý.

"Chtěli bychom jim těmito penězi pomoci v nákupu osiva a hnojiv. Aby zlepšili svou produkci a mohli nakrmit místní obyvatelstvo. A také, aby se tak předcházelo migraci z venkova do měst, kde lidi v rozvojových státech oproti jejich představám nečeká snazší život," nastínila cíle programu komisařka.

Její kolega Louis Michel, komisař pro humanitární pomoc a rozvoj, ale upozornil, že rozvojové státy se musejí o řešení problému zasadit také samy. "Nemůžeme nechat svět, aby si myslel, že mezinárodní společenství samo navždycky vyřeší potravinovou krizi v rozvojových zemích."

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme