Překážka viru HIV

22. září 2010

Američtí vědci představili metodu, která by mohla zabránit přenosu viru HIV mateřským mlékem.

Virus HIV se při kojení může z nakažené matky přenést na dítě. V zemích subsaharské Afriky nemají infikované matky k dispozici žádnou umělou výživu a své dítě tedy i přes velké riziko kojit musí. Tým amerických vědců na včerejším setkání International Association for Dental Research (IADR) prezentoval metodu, která by přenosu viru HIV mateřským mlékem mohla zabránit.

Viry HIV pučící z bílé krvinky

Z lidských úst vědci izolovali probiotický kmen bakterie Lactobacillus, podobný těm, které najdeme v jogurtu. Tento kmen má jednu skvělou vlastnost - zachycuje virus HIV prostřednictvím vazby na jeho vnější obal a tím mu brání infikovat lidské buňky. Bakteriální kmen může žít a rozmnožovat se v mléce. Podle zprávy stomatologické společnosti to znamená, že stačí jednorázová dávka bakteriální kultury do úst, a dítě získá ochranu, která trvá celé období kojení.

Problém této metody je uchovávání bakteriálních kultur v oblastech, kde je nedostatek chladících zařízení. I s tím si ale vědci poradili a našli látku, která mrazem vysušené bakterie udrží i v tropické teplotě 33 stupňů Celsia životaschopné po dobu 12 týdnů.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka