Australané a Austrálci

4. červenec 2008
Sedmý světadíl

Před několika měsíci přiznala australská labouristická vláda další práva původnímu obyvatelstvu, Aborigincům-Austrálcům. Původním obyvatelům území tak byla potvrzena práva, která měli mít už od začátku. Jak je na tom současná Austrálie s národnostmi obecně?

Když anglický námořní kapitán James Cook zakotvil roku 1770 v Botany Bay poblíž dnešní Sydney, získal tak tuto "zemi na jihu" pro britského panovníka, který ale netušil, jak tuto zemi osídlit. Proto se v roce 1788 z Austrálie stala trestanecká kolonie, kam připlouvaly lodě s lidmi, kteří někoho zabili, nebo třeba jen z hladu ukradli bochník chleba, což bylo mnohem častější. Transporty trestanců z Velké Británie byly ukončeny roku 1840, mnoho obyvatel však do země na druhém konci světa stále příliš nechtělo. Nakonec se tam usazovali i námořníci, vojáci a hlavně svobodní osadníci, všichni se však potýkali s původními obyvateli - Aboriginci. Ti se dělili na různé klany, kmeny a příbuzenské skupiny, které měly vlastní státní soustavu. Zažívaly ale podobné věci jako Indiáni v USA: vyhánění z půdy, pronásledování a vraždění, často kvůli velkým stádům ovcí, která zaplnila celý kontinent.

Od roku 1901 je Austrálie suverénním, federativním spolkovým státem i díky tomu, že se v této zemi našlo mnoho bohatství, od půdy poblíž pobřeží až po obrovské zásoby nerostných surovin. Do země mířili především původem Britové a Irové, ale třeba taky afghánští pastevci velbloudů, kteří pomáhali překonat "tyranii vzdálenosti", která je pro Austrálii typická. Telegrafní a železniční trati tak spojovaly nekonečné pláně tohoto kontinentu, který začal být zajímavý pro chovatele dobytka i kutače uhlí, železné rudy, zlata a diamantů. A protože příležitostí pro přistěhovalce hlavně v USA ubývalo, od 30. let sem začali připlouvat v široké míře i Evropané a Asiaté.

Pro Austrálii je typické, že absolutní většina obyvatel žije v aglomeracích velkých měst, jako je Sydney, Melbourne nebo Perth. 70 % obyvatel pracuje ve službách a 74 % vyznává křesťanské náboženství. Většinou jde o lidi původem z Britských ostrovů, jako místní celebrity Nicole Kidmanová, Russel Crowe, Hugh Jackman, Cate Blanchettová nebo Kylie Minogue. Především jsou ale města (hlavně Melbourne) centry menšinových národností. Právě tam existují polské čtvrti, taky však srbské a chorvatské oblasti, kde občas dochází k násilnostem, před několika lety také spojenými např. s Australian Open. Žije zde však i mnoho Řeků, Italů a Libanonců, stejně jako Číňanů, Filipínců a Malajců, kteří si svou kulturu a zvyky v této dnes už skutečně liberální zemi udržují.

Ale jak je tato liberálnost spojená s původními Aboriginci? Teprve roku 1967 se stali rovnoprávnými občany. Předtím museli opouštět území, kde se dalo těžit nebo zemědělsky pracovat, často žili poblíž měst. Často jim byli odebírány děti, které - předtím než se dostaly do "normálních" rodin - pobývaly v převýchovných táborech. Od té doby se ale mnohé změnilo. Hnutí na ochranu Aboriginců 'Land Right Movement' získalo odškodnění za zničení původního obyvatelstva a za zbavení práv. V červnu roku 1992 soud odmítl názor, že Austrálie byla při kolonizaci "Terra Nullius" (Nedotčená země), a přiznal Aborigincům tradiční práva na půdu. I díky tomu nyní může 380 000 původních obyvatel dále rozvíjet svou kulturu.

Seriál Stereotypy vysíláme v magazínu o světě, jeho rozmanitosti a problémech Sedmý světadíl.

autor: David Ašenbryl
Spustit audio