Mezi Čínou a Tchaj-wanem začaly létat po 59 letech přímé linky

Mezi Čínou a Tchaj-wanem začala poprvé po téměř 60 letech létat letadla. Přímé spojení neexistovalo od vzniku obou zemí v roce 1949. Tchaj-pej ho zakázala z bezpečnostních důvodů. Zlepšení vztahů přinesly až letošní prezidentské volby na Tchaj-wanu, v nichž zvítězil kandidát nacionalistů prosazující ekonomickou spolupráci s Čínou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínští cestující nastupují  do letadla na Tchaj-wan

Čínští cestující nastupují do letadla na Tchaj-wan | Foto: AFP

Na mezinárodní letiště v Tchaj-peji přiletělo jako první čínské letadlo z Kuang-čou. Cestující, kteří se svěřovali, že ani nemohli dospat, přivítaly ještě na ploše hasičské vozy, které letoun symbolicky pokropily.

Ještě předtím ale v tchajwanské metropoli přistál spoj ze Sia-menu, ten však na letišti určeném pro vnitrostátní lety. Právě zavedení přímých spojů mu má, stejně jako letištím v ostatních pěti tchajwanských městech, kam ode dneška čínští turisté létají, ekonomicky výrazně pomoci.

Návštěvníky z Číny ale čekali i pro tibetští aktivisté, protičínské protesty pak připravuje na turisticky atraktivních místech i duchovní hnutí Falun Kung, které je v Číně zakázáno a tvrdě pronásledováno.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme