Česko plánuje v aukci prodat 10 milionů tun emisních přebytků

Česká republika se chystá prodat přebytečné emisní povolenky. Zájem o ně mají průmyslové země, které se tak vyhnou nákladnému snižování emisí. Získané prostředky se pak rozdělí v rámci projektu, který připravuje ministerstvo spolu se státním fondem životního prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

Pavel Zámyslický z ministerstva životního prostředí řekl, jak velký objem přebytků Česko vlastně má: "Česká republika disponuje přebytkem, který chce zpeněžit, ve výši přibližně 100 milionů tun nebo sto milionů těchto jednotek. Co se týká aukce, tak předpokládáme, že v té pilotní fázi do ní půjde 10 milionů jednotek, což při předpokládané ceně - například deset euro - může činit výnos sto milionů euro."

Jak bude využit předpokládaný výnos, přiblížil ředitel státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek: "Celý ten program by měl být využíván na projekty směřující k úsporám energie a snižování emisí, především CO2. To znamená obecně výměna zdrojů energie za obnovitelné zdroje, případně za ty, které generují nižší emise, případně i zateplování a podobně. Ale to je velmi obecný popis. Přesně to budeme vědět až skončí jednání na ministerstvu životního prostředí."

Katarína Brezovská, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme