Občanská sdružení nabízejí pomoc nejen svým členům

Bezplatnou právní a technickou pomoc občanům, kteří byli postiženi současnými povodněmi, zajišťuje ve svých poradnách Sdružení nájemníků ČR. Současně vyzývá své členy, kteří škodu neutrpěli, aby zaslali na státem kontrolované povodňové účty příspěvky ve výši alespoň jednoho procenta čistého měsíčního příjmu, případně byli nápomocni při odstraňování důsledků povodní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zatopená ulice

zatopená ulice | Foto: Jan Rosenauer

Podrobnější informace dostanete na čísle 02/ 24 46 33 44 nebo na internetové adrese: www.son.cz Připomínáme číslo vládního povodňového konta: 9025-001/0710, variabilní symbol: 2002

Odběratelé elektřiny od Jihomoravské energetiky, které postihla povodeň a musejí vysoušet domy, mohou využít nižšího cenového tarifu. Tito lidé budou mít po celých 24 hodin přiznaný tarif 92 haléřů za kilowatthodinu. Sníženou sazbu bude JME přiznávat nejdéle do konce roku. Výhodu budou mít lidé ze Znojemska a Břeclavska, které zasáhla poslední povodeň, ale také obyvatelé obcí v okrese Blansko a Žďár nad Sázavou, kde se přehnala voda v půlce července. Distribuční firma v těchto dnech jedná o této pomoci se starosty postižených obcí, kteří pomáhají s určením osob.

Na povodňovém kontě, které zřídil Jihočeský kraj, je už více než 15 milionů korun. Pravidly pro poskytování finanční podpory z tohoto konta se bude zabývat Rada Jihočeského kraje okamžitě poté, co bude mít krajský úřad zpracován reálných přehled škod způsobených povodní, na kterém se v těchto dnech intenzivně pracuje. Na konto je možné připspívat i nyní. Jeho číslo je 705 705 705/0300.

Magistrát žádá obyvatele Prahy 8, aby měli pochopení a trpělivost v souvislosti s odvozem odpadu. Zároveń se obrací na další dobrovolné síly, aby přišly pomoci s nakládáním a odvážením odpadu. Dobrovolníci se mohou hlásit také v dobrovolnickém centru založeném společností Člověk v tísni a Univerzitou Karlovou. Telefonní kontakt na centrum je 02 71 91 42 17 nebo 02 71 91 42 18.

Správa Národního parku Podyjí vydala důležité oznámení: všechny visuté lávky přes řeku Dyji - dvě v lokalitě Devět mlýnů a jedna v lokalitě Zadní Hamry (pod Vranovem) - byly zničeny, nebo těžce poškozeny povodní a přechody Dyje v těchto místech jsou až do odvolání, kvůli nebezpeční ohrožení života, uzavřeny.

To platí především pro lávku u Lipinské cesty (na modré značce z Podmolí na Devět mlýnů), která sice stojí, ale má poškozena nosná lana i mostovku. Hlavní turistická spojnice mezi městy Vranov a Znojmo po červené značce je přerušena a směrové značení neodpovídá skutečnosti.

Protože obnova přemostění Dyje v oblasti Devíti mlýnů si vyžádá delší čas, pracovníci Správy Národního parku Podyjí v nejbližších dnech přeznačí cesty ve směru Znojmo - Vranov výhradně na levý břeh Dyje. Návštěvníci národního parku mohou pro přechod Dyje používat pouze mosty ve Vranově, Hardeggu a pod znojemskou přehradou, které zůstaly nepoškozeny.

Řidiči, kterým bylo v Praze kvůli povodni odtaženo vozidlo, si ho mohou vyzvednout na parkovišti Ústředního automotoklubu v ulici Pod vodovodem číslo 4 v Praze 5. Je to naproti stanici metra Jinonice. Automobily jsou vydávány zdarma 24 hodin denně po předložení občanského průkazu a dokladů k vozidlu. Majitelé odtažených automobilů se bližší informace dozvědí na policejní lince 158 nebo na čísle technické správy komunikací 02/8186 1563.

Celá Malá Strana je od dnešního poledne volně přístupná chodcům. Uzavřen ale zůstává park na Kampě. Nadále platí také všechna dopravní omezení na Malé Straně. Ulice od Újezda až po Klárov jsou uzavřeny pro individuální dopravu. Mohou jimi projíždět jen vozidla městské hromadné dopravy a auta zajišťující obnovu zatopeného území.

Jedna z nejnavštěvovanějších pražských památek, Staronová synagoga, bude od pátku znovu otevřena turistům. Při záplavách voda v synagoze dosáhla 1,5 metru a budovu ze 13. století velmi poškodila. Specializovaná firma, kterou najala židovská obec, ale už dům vyčistila a zbavila plísně. Ke zpřístupnění veřejnosti dal už souhlas hygienik i památkáři.

Milan Kopp, Blanka Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme