Serotonin a syndrom náhlého úmrtí kojenců

22. září 2010

Geneticky upravené myši dodaly váhu hypotéze, že v syndromu náhlého úmrtí kojenců může hrát roli neurotransmiter serotonin.

Výzkumníci někdy nenajdou to, co hledají, ale místo toho objeví něco jiného. Přesně to se stalo italským neurobiologům, kteří zkoumali vliv serotoninu na úzkostné a agresivní chování. Serotonin je neurotransmiter, který ovlivňuje autonomní nervový systém. Ten má na starosti životně důležité funkce, jako je udržování srdeční činnosti a trávení.

Logo

Pro potřeby výzkumu si vědci vytvořili kmen myší, které měly přebytek receptoru pro serotonin, označovaného jako Htr1a. Tento receptor funguje jako termostat pro hladinu serotoninu - dokud se jeho molekuly vážou na receptor, produkce serotoninu je utlumena. Manipulace s hladinou serotoninu měla překvapivé následky - myši před dosažením věku tří měsíců hynuly na náhlé selhání dechu a srdeční činnosti.

Tyto příznaky nápadně připomínají jednu z nejhorších věcí, která postihuje rodiny ve vyspělých zemích - syndrom náhlého úmrtí kojenců (Sudden Infant Death Syndrome, SIDS). O příčinách toho, proč zdravé dítě nečekaně zemře ve spánku, se stále diskutuje. Některé studie naznačily, že serotonin by v syndromu mohl hrát určitou roli. Práce italských vědců této hypotéze nyní podle článku na webových stránkách Nature dodala váhu.

Myši, které vznikly v jejich laboratořích, by se navíc mohly stát experimentálním modelem, který by umožnil další výzkum syndromu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.