Evropský plán boje se změnami klimatu by mohl být hotov ještě letos

Balík opatření ke snížení emisí skleníkových plynů by mohla Evropská unie přijmout ještě do konce roku. Francie, jakožto země předsedající tento půlrok sedmadvacítce, chce dokončit jednání o takzvaném energeticko-klimatickém balíčku do konce roku. Potvrdila to na neformálním zasedání ministrů průmyslu a životního prostředí v Paříži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: Alena Palečková

Francie považuje jednání o boji proti změnám klimatu za jednu z priorit svého předsednictví v Unii. Zpomalení ratifikace Lisabonské reformní smlouvy jí ale zkomplikovalo plán práce na jiných důležitých unijních projektech.

Český ministr životního prostředí Martin Bursík na jednání v Paříži uvedl, že pokud by se Francii nepodařilo dotáhnout jednání o energeticko-klimatickém balíčku do konce roku, je Praha připravena je dokončit v prvních měsících svého předsednictví.

Část členů Unie je pro ambicióznější cíl snížení emisí CO2 do roku 2020. Mělo by jít nikoli jen o 20, ale dokonce o 30%. Do boje proti změnám podnebí je ale podle ministrů třeba zapojit i ostatní velké znečišťovatele - Čínu nebo Brazílii a také Spojené státy.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme