Čína přiznala překročení mezinárodních limitů pro znečištění vzduchu

Znečištění vzduchu v Pekingu několikanásobně překračuje mezinárodní limity. Zjistila to měření britských novinářů u Národního olympijského stadionu. Čína zvýšené hodnoty přiznává, organizátoři her ale tvrdí, že jsou překračovány "pouze" dvakrát. Hodnoty stanovené Světovou zdravotnickou organizací se tak do zahájení srpnových olympijských her nemusí podařit splnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog v Pekingu

smog v Pekingu | Foto: AFP

Hodnoty naměřené reportéry britského deníku Sunday Times dosahovaly u Národního stadionu 780 tisíc emisních částic na litr, Světová zdravotnická organizace přitom povoluje jen 105 tisíc.

Peking, nad kterým se dnes po mnoha smogových dnech opět objevila modrá obloha, přitom vydal na zmírnění exhalací v přepočtu přes 300 miliard korun.

Kvůli olympiádě končí provoz i největší znečišťovatel v metropoli, ocelárny Šou-kang. Od 20. července v Pekingu začne také omezování automobilové dopravy. Průmyslový provoz i výstavbu dočasně zastavují i ostatní olympijská města.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme