Z pokladen festivalu zmizelo už 60.000 vstupenek

Téměř 60.000 vstupenek už si diváci odnesli z pokladen 43. Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Mezi stovkou uvedených filmů přibyly další dva. Do Karlových Varů také dorazil další zahraniční host, americký režisér Paul Mazursky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

filmoví fanoušci

filmoví fanoušci | Foto: Jan Rosenauer

Za první tři dny trvání festivalu se prodalo víc vstupenek než loni. Podle organizátorů je to i tím, že na samý začátek filmového svátku zařadili více projekcí.

Zájem je velký, diváci se tradičně nedostanou na všechny filmy, na které chtějí. "Tak nějak půl napůl. Nedostali jsme se například na Bathory," popisuje své zkušenosti jedna z návštěvnic.

Stejně tak filmaři nemohou natočit všechny filmy, ke kterým píší scénáře. Jako třeba Alice Nellis, která dnes v Karlových Varech diskutovala s diváky svého filmu tajnosti. Problém jsou peníze. "S tímhle tady bojují úplně všichni. Je to normální a dělat si film pro radost a nekomerčně je takový kulturní přepych," říká.

Do boje o Křišťálový globus zasáhly další dva filmy. Jedním z nich je francouzský tragikomický příběh s názvem Skoro celá pravda. Natočil ho režisér Sam Karmann a rovněž v něm hraje. Podle umělecké ředitelky festivalu Evy Zaoralové jde ze začátku o dokument o zpěvačce, která v šedesátých letech okouzlovala pařížské publikum.

"Po jejích stopách se posléze vydá hrdinka celého filmu, aby zjistila, co se za tím vlastně skrývalo. Až v Praze jsem odhalila, že to není skutečný dokument, ale že i ten dokument byl natočen se ženou Sama Karmana, která je skutečně zpěvačkou, jmenuje se myslím Olsonová, a přijede s ním," prozradila Zaoralová.

Druhý soutěžní film, chorvatský snímek Za sklem, charakterizovala jako velmi zajímavé komorní psychologické drama. "Natočil ho Zrinko Ogresta, který soutěžil v Karlových Varech s filmem Tu a získal i cenu. Tento film je o milostném trojúhelníku - muž, manželka a milenka - a on se není schopen rozhodnout mezi oběma. Nakonec za něj řeší tuto situaci náhoda," řekla o chorvatském snímku Zaoralová.

Mimo soutěž se dnes promítal také dokument o americkém herci Nicku Noltem. Ten měl původně do Karlových Varů přijet, z rodinných důvodů se ale na poslední chvíli omluvil. Film nakonec uvedl jen jeho režisér Thomas Thurman.

Vydejte se s Radiožurnálem na 43. MFF Karlovy Vary! Poslouchejte každý všední den od 12.30 do 15.00 hodin a o víkendu od 14.00 do 15.00 hodin živé vysílání Radiožurnálu přímo ze studia v hotelu Thermal nebo dopolední a odpolední Filmžurnál na karlovarské frekvenci 102,6 MHz. Více informací a program vysílání najdete na www.radiozurnal.cz/filmzurnal.

Martin Hromádka, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme