V Japonsku začal summit nejvyspělejších států světa

V Japonsku začal summit G8, světoví lídři se zaměří na boj s globálním oteplováním i zvyšující se cenou ropy. K hlavním tématům má patřit také předcházení potravinové krizi. Schůzky se účastní i představitelé dalších 15 zemí včetně Číny, Indie nebo Jižní Afriky, na programu tak bude i situace v Severní Koreji nebo Zimbabwe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

D. Medveděv a Y. Fukuda

D. Medveděv a Y. Fukuda | Foto: AFP

Schůzka sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska má dát odpověď na nejpalčivější otázky současnosti. Japonsko se snaží prosadit zmírnění emisí skleníkových plynů o 50 procent do roku 2050, summit ale zřejmě ovládnou ekonomická témata a hlavně možnosti, jak v budoucnu předcházet krizím, kterým nyní svět čelí.

Podle japonských médií se tak bude jednat o možném vytvoření strategických zásob obilovin, podobně jako je tomu u ropy. Vzniknout může i komise expertů, která by dokázala podobné situace předvídat a nalézt řešení.

Světoví vůdci se setkají i v rámci dvoustranných rozhovorů, například ruský prezident Medvěděv tak chce s japonským premiérem Fukudou diskutovat o mírové smlouvě mezi oběma zeměmi. Očekává se i odsouzení režimu zimbabwského prezidenta Mugabeho.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme