Summit G8 začal kritikou situace v Zimbabwe

Summit sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska začal kritikou zimbabwského diktátora Mugabeho. Představitelé takzvané G8 odsoudili zmanipulování prezidentských voleb v této jihoafrické zemi. Do řešení situace v Zimbabwe by se podle nich měly zapojit ostatní africké státy. K hlavním tématům třídenní schůzky v Japonsku patří, vedle globálního oteplování a zvyšujících se cen ropy ovlivňujících hospodářství mnoha zemí světa světové ekonomiky také zvýšení potravinové produkce v Africe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident USA George Bush a tanzánský prezident Jakaya Kikwete

Prezident USA George Bush a tanzánský prezident Jakaya Kikwete | Zdroj: ČTK

Za zmanipulované opět označil červnové volby v Zimbabwe americký prezident George Bush, který se summitu G8 účastní naposledy. V jeho názoru ho podpořil i předsedající summitu, japonský premiér Fukuda. K ochraně demokracie v této jihoafrické zemi vyzval i britský ministerský předseda Gordon Brown a spolková kancléřka Angela Merkelová, podle které by se k situaci v Zimbabwe měli vyjádřit i zástupci Africké unie a osmi zemí černého kontinentu, kteří se summitu v Japonsku také účastní.

Už dříve se k situaci v Zimbabwe vyjádřili ministři zahraničí G8, kteří jednali v japonském Kjótu v den voleb v Zimbabwe. Podle jejich prohlášení by mezinárodní společenství nemělo uznávat žádnou vládu, která nevzešla ze svobodné vůle zimbabwského lidu.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme