Nejbohatší země světa chtějí snížit emise skleníkových plynů na polovinu

Země G8 souhlasí se snížením emisí skleníkových plynů do roku 2050 minimálně o padesát procent. Dohodli se na tom představitelé sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska na summitu v Japonsku. Konkrétní omezení i hodnoty, ze kterých mají jednotlivé státy vycházet, se ale stanoví později. Návrh tak vychází vstříc Spojeným státům, které se totiž odmítají zavázat ke konkrétním číslům, pokud se k dohodě nepřipojí Čína a Indie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představitelé skupiny G8 a předseda EK na summitu v Japonsku

Představitelé skupiny G8 a předseda EK na summitu v Japonsku | Zdroj: ČTK

Japonsko navrhuje, aby výchozími hodnotami pro snižování emisí byly ty současné. Evropská unie dává přednost číslům z roku 1990, kdy se vypouštělo méně škodlivin do ovzduší než dnes. Přesto předseda Evropské komise José Barroso dohodu přivítal a označil ji za novou sdílenou vizi, která je silným signálem pro občany na celém světě.

Představitelům G8 je ale jasné, že pro ní musí získat i Čínu, která v současnosti vypouští nejvíc skleníkových plynů na planetě. K dohodě musí přistoupit i další velký znečišťovatel Indie. Ve středu, tedy v závěrečný den schůzky, proto chtějí právě Peking a Dillí vyzvat k spolupráci na přijatém závazku.

Nejbohatší země světa chtějí o snižování emisí diskutovat s dalšími 200 zeměmi naší planety. Vyvrcholením by měly být rozhovory v Kodani příští rok, tedy v době, kdy v čele EU bude stát Česká republika - a to je určitě velká výzva pro naše představitele.

Právě z této schůzky totiž mají vzejít národní plány k omezování vypouštěných škodlivých plynů po roce 2012. To má začít platit nová klimatická úmluva, která nahradí dosavadní Kjótský protokol.

Nejbohatší země světa také slíbily do roku 2010 poskytnout deset miliard dolarů ročně na 20 projektů, určených na zachycování a skladování kysličníku uhličitého.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme