Rusko hrozí vojenskou odpovědí na stavbu radaru

Ostrá reakce Moskvy následovala po podpisu česko-americké smlouvy o umístění radaru v Brdech. Rusko varuje, že odvetná opatření z jeho strany mohou mít i vojenský charakter. Smlouvu a radaru ještě musí ratifikovat český parlament a podepsat prezident. Ve sněmovně ale jednoznačnou podporu nemá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Cestování.cz

Rusko vyslalo do Česka ostrý varovný signál. Hrozí, že pokud český parlament smlouvu o radaru schválí a dojde k jeho výstavbě, bude Moskva nucena reagovat ne diplomatickými, ale vojensko-technickými metodami.

O co by konkrétně šlo, ale ruské ministerstvo zahraničí neupřesnilo. Už dříve se spekulovalo o možnosti, že by Rusko například vybudovalo vlastní radarové či raketové základny blíže k Evropě, v Kaliningradské oblasti nebo v Bělorusku.

Podle některých ruských komentátorů zvolila Moskva záměrně zastrašovací rétoriku, aby odradila český parlament od ratifikace smlouvy a pohrozila na dálku Polákům, kteří s Američany o protiraketové základně stále vyjednávají.

Washington na úterní hrozby Ruska okamžitě reagoval. Podle mluvčího Pentagonu mají ostrá slova z Moskvy evropské partnery Spojených států jenom znervóznit. Americké úřady také dodávají, že varování Moskvy je "agresivní rétorikou", která nebude fungovat.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme