Polsko se přiblížilo kritériím nutným pro zavedení eura

Polsko se přiblížilo kritériím nutným pro zavedení eura. Ministři financí zemí Evropské unie s uspokojením konstatovali, že Polsko dobře zvládá deficit veřejných financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince měny euro

Mince měny euro | Foto: Jan Rosenauer

Polsko má věrohodné předpoklady pro trvalé udržení deficitu v mezích stanovených takzvaných maastrichtskými kritérii. Schodek veřejných financí za minulý rok činil pouhá dvě procenta hrubého domácího produktu. Za přípustnou hranici deficitu komise považuje tři procenta HDP.

Brusel nicméně Varšavě doporučil, aby současný hospodářský růst využila k dalšímu snižování vnitřní zadluženosti. Výrazným psychologickým stimulem pro zavedení evropské měny bude vstup Slovenska do eurozóny prvního ledna příštího roku, shodující se polští analytici.

Česko by mohlo euro přijmout nejdřív za tři roky. Z konvergenční zprávy Evropské komise z minulého měsíce ale vyplývá, že Česká republika podmínky pro přijetí eura nesplňuje. Zpráva Česku vytýká především skokový růst inflace. Na druhou stranu tentokrát neříká, že by rizikem české ekonomiky byl deficit veřejných financí. Naopak chválí Prahu za to, že se jí podařilo věrohodným a udržitelným způsobem schodek snížit.

Martin Dorazín, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme