Írán opět vyzkoušel raketu schopnou zasáhnout Izrael

Íránské revoluční gardy dnes odpálily raketu Šaháb-3 s doletem 2000 kilometrů. Oznámila to íránská státní televize. Teherán popírá, že vyvíjí nukleární zbraně, podle západního expertů ale mohou šaháby sloužit i jako nosiče jaderných hlavic. Jejich dolet navíc umožňuje zasáhnout Izrael. Íránští činitelé opakovaně prohlásili, že stane-li se Írán terčem útoku, odpoví úderem proti Izraeli a americkým cílům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zkouška rakety

zkouška rakety | Foto: Kwai Web

Námořní a raketové síly revolučních gard jsou právě uprostřed manévrů, které mají podle velícího generála Hosejna Salámího ukázat připravenost Íránu chránit své území.

Cvičení přichází vzápětí poté, co v těsné blízkosti Íránu skončily manévry amerického a britského námořnictva. Izrael zase nedávno prováděl nácvik dlouhé letecké mise, kterou by podle bezpečnostních expertů mohlo být bombardování íránských cílů.

V izraelském i západním tisku se spekuluje, že útok může být jediným způsobem, jak zastavit údajné jaderné zbrojní ambice Teheránu.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme