9. 7.

9. červenec 2008

Introducing Wayne Gorbea Z evropského pohledu je to možná paradoxní, ale k nejvýznamnějším metropolím latinskoamerické hudby patří New York. V hispánské čtvrti zvané Spanish Harlem se po desetiletí usazovali přistěhovalci z Porto Rica i ze zemí jižní Ameriky. V rodině portorikánských přistěhovalců se například v meziválečném období narodili bratři Eddie a Charlie Palmeriovi, jejichž styl ovlivnil v 60. letech o generaci mladšího pianistu a kapelníka Wayne Gorbeu, původem rovněž z Porto Rica. Dnes patří Gorbea k největším osobnostem newyorské "latino" scény a je označován za průkopníka typicky newyorského stylu salsa dura, tedy muzikantsky explozivní "tvrdé salsy," která je protikladem romantické salsy. Album Introducing Wayne Gorbea je kompilací z nahrávek posledních tří dekád, která je určena pro evropské publikum.

Prakatún trk 1/ 05:53

Dejame Un Lado trk 2/ 06:51

Wayne Gorbea se narodil roku 1950, sloužil korejské válce, hudbě se profesionálně věnuje přes 35 let, a i když dosud nenatočil žádný velký hit, pověst si vybudoval muzikantskou úrovní svých koncertů.

Pa' Puerto Rico trk 3/ 05:59

Ven Baila Conmigo trk 4 /05:46

Wayne Gorbea pojmenoval svoji skupinu Salsa Picante, což v doslovném překladu znamená "pikantní omáčka". V hudební terminologii se ale označení "salsa" užívá už téměř padesát let jako střechový termín pro taneční latinskoamerickou hudbu, bez ohledu na to z které lokality pochází.

Lo Que Dice Justi trk 8/04:57

Contigo No trk 5/06:38

Sigo Pa' Lante trk 6/06:26

DJs Sabroso trk 7/06:03

Spustit audio