Kdo od koho získal TBC

22. září 2010

Tuberkulóza zřejmě mohla "přeskočit" z lidí na dobytek, nikoli obráceně, jak se většinou předpokládá.

Tuberkulóze v roce 2006 padle za oběť asi 1,5 milionu lidí z celého světa. Situace by se v budoucnosti mohla ještě zhoršit kvůli vzrůstající rezistenci k antibiotikům a globalizaci, díky níž bakteriální kmeny velice rychle cestují po celém světě. Studium evoluce původce tuberkulózy - bakterie Mycobacterium tuberculosis - je tudíž pro řadu odborníků věc s vysokou prioritou. Může totiž odhalit například rychlost její mutace a způsob, kterým vznikají nové kmeny.

Logo

Dlouho se předpokládalo, že Mycobacterium tuberculosis na lidi "přeskočila" z hovězího dobytka. První, kdo o tomto scénáři vyslovil pochybnost, byli evoluční bakteriologové z Pasteurova ústavu ve Francii, kteří studovali malou část genetického materiálu bakterie tuberkulózy. Nyní jim dává za pravdu rozsáhlejší studie genomu, kterou provedli odborníci z Arizona State University. Zjistili, že bakterie se u lidí vyskytovala už před 113 tisíci lety a je tudíž mnohem starším patogenem, než se zatím vědci domnívali. Na dobytek se přenesla pravděpodobně v dobách jeho domestikace.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.