Zelení se v září sejdou na mimořádném sjezdu

Svolání mimořádného sjezdu nejmenší vládní strany na 5. až 7. září prosadil předseda zelených Martin Bursík. Program sjezdu je kardinální: Volba nového vedení a změna stanov, podle Bursíka ve směru oslabení pravomocí republikové rady zelených. Sjezd by také měl definovat, jaký je koaliční potenciál této strany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda SZ Martin Bursík

Předseda SZ Martin Bursík | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Bursík vysvětluje svolání sjezdu snahou zbavit se dvojkolejnosti strany. Jde o to, že si v podstatě konkurují republiková rada a předsednictvo strany. V dopise, který rozeslal členům strany, píše: "Stanovy daly možnost vytvořit ve Straně zelených druhé politické a mocenské centrum - republikovou radu."

Sjezd a změna stanov by tedy podle Bursíka měly určit kompetence mezi jednotlivými stranickými orgány. Předsedkyně jím napadané republikové rady Olga Zubová naopak upozorňuje, že krajští funkcionáři zelených mimořádný sjezd nechtějí. Podle Zubové Bursík zbytečně polarizuje stranu.

Proti postupu šéfa zelených je také první místopředsedkyně Dana Kuchtová. Obává se totiž "praní špinavého prádlo na veřejnosti" před podzimními krajskými volbami. Nově řekla, že si teď bude rozmýšlet, jestli se stane protikandidátkou Bursíka na místo předsedy strany. Doslova uvedla: "V tomhle pimprlovém divadle nechci hrát."

Zdá se, že po krátkém uklidnění to mezi členy Strany zelených zase vře. V paměti jetě máme krizi v poslaneckém klubu Strany zelených. Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová rozhdovaly, jestli zůstnou v poslaneckém klubu. Zs několik dlouhých dní po konzultaci se stranickými kolegy zůstaly. Současným předsedou poslaneckého klubu zelených je pak Přemysl Rabas, který nahradil Kateřinu Jacques. Ta z funkce odstoupila právě kvůli sporům s kolegyněmi Věrou Jakubkovou a Olgou Zubovou.

Květa Moravcová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme