Kontroloři spojení s prověřováním firmy poslance Wolfa mohou vypovídat na policii

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal zbavil mlčenlivosti kontrolory, kteří prověřovali účetnictví firmy UT 2002. V té figuruje poslanec Petr Wolf, jenž před nedávnem vystoupil ze sněmovního klubu ČSSD. Dohnal to potvrdil v rozhovoru pro Rádio Česko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Wolf

Petr Wolf | Foto: Poslanecká sněmovna

Úřad prováděl v roce 2006 kontrolní akci s názvem Finanční prostředky určené na výzkum a vývoj v oblasti životního prostředí a mimo jiné prověřil i zmíněnou firmu UT 2002.

Wolfova firma dostala v letech 2005 a 2006 od ministerstva životního prostředí na vypracování studie o vztahu ekonomického rozvoje a ekologie zhruba 4,6 milionu korun. Podle NKÚ z dotace neoprávněně čerpala milion a 100 tisíc.

"Já jsme dnes dopoledne podepisoval zbavení mlčenlivosti kolegů, kteří kontrolu bezprostředně prováděli, takže jsou k dispozici policii České republiky, aby podali informace, které policie bude potřebovat," řekl Rádiu Česko prezident NKÚ František Dohnal.

Společnost UT 2002 uhradila dodavateli se sídlem v Ruské federaci částku 298.375 korun za služby, jejichž součástí byla i studie, která byla podle příjemce k řešení projektu nezbytná. Kontrola zjistila, že v době, kdy společnost UT 2002 zakázku dodavateli zadávala, bylo doslovné znění studie k dispozici na internetu na oficiálních stránkách Evropské komise.

Eva Ziliziová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme