Izraelské letectvo nacvičuje útok proti Íránu také nad arabským Irákem

Izraelské letectvo nacvičuje útok na Írán také nad územím Iráku, s nímž ani nemá diplomatické vztahy. Podle listu Jediot Achronot to dnes potvrdily anonymní zdroje z izraelského ministerstva obrany. Bojové stroje židovského státu prý přistávají na amerických základnách v Iráku. Už před měsícem přitom vyvolala velký rozruch informace, že Izraelci nacvičují nad Středozemním mořem dálkovou leteckou misi, která svými parametry odpovídá náletům na íránská jaderná zařízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský bombardér

Izraelský bombardér

Před pár dny čelil irácký prezident Tálabání ostré kritice za to, že si v Evropě podal ruku s izraelským ministrem obrany Ehudem Barakem. Teď je na obzoru další pozdvižení - Američané nechávají přistávat stroje nepřátelského Izraele přímo na irácké půdě.

Podle izraelských vojenských zdrojů by americké základny mohly sloužit i k odstartování skutečného úderu na Írán. Zatímco z Izraele by stroje dlouho letěly přes několik zemí, třeba jaderná elektrárna v íránském Búšehru je z Iráku dosažitelná za pět minut.

Američtí a izraelští činitelé označují za provokaci současné íránské manévry a cvičné odpalování raket. Teherán tvrdí, že se chystá tyto zbraně použít, bude-li napaden Izraelem nebo Američany.

Irácké ministerstvo obrany ale jakékoliv izraelské manévry ve svém vzdušném prostoru popírá. Tato zpráva tedy může být součástí vzájemné zastrašovací kampaně, která mezi Íránem a Židovským státem probíhá.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme