Sankce vůči Zimbabwe neprošly, vetovaly je Rusko a Čína

Rusko a Čína zachránily Zimbabwe před sankcemi. V Radě OSN vetovaly návrh rezoluce, která počítala s postihem za násilí v zemi a zmanipulované prezidentské volby, ze kterých vyšel vítězně Robert Mugabe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada bezpečnosti OSN

Rada bezpečnosti OSN | Foto: Miroslav Konvalina

Britský velvyslanec při OSN John Sawers pro CNN řekl, že se tak promeškala příležitost podpořit úsilí o smír i jinak než jen slovy.

"Je hodně různých způsobů jak vyvíjet tlak na prezidenta Mugabeho. Pokusíme se najít alternativní cestu prostřednictvím Evropské unie, s našimi partnery, se Spojenými státy a samozřejmě s mnoha státy napříč Afrikou, kterým záleží na pověsti světadílu, který teď Robert Mugabe reprezentuje," doplnil britský velvyslanec.

Rezoluci navrženou Spojenými státy podpořilo devět hlasů, proti však hlasovalo pět států, včetně dvou s právem veta - Čína, Rusko, Jihoafrická republika, Libye a Vietnam. Hlasování se zdržela Indonésie. Americký velvyslanec při OSN Zalmay Khalizad netajil své rozladění.

"Navrhovaná rezoluce neměla podkopat mezinárodní ani regionální snahy o smír, ale naopak je podpořit. Dává prezidentovi Mugabemu pobídku, aby vyjednával s největší vážností. Jestli se chce vyhnout sankcím, nejkratší cesta je ukončit násilí a začít jednat s opozicí," dodal Khalizad.

Jitka Malá, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme