V případě svého napadení plánuje Írán protiútok na Izrael

Pokud Američané nebo Izrael napadnou Írán, Teherán odpoví útokem na americké základny na Blízkém východě i na židovský stát. Prohlásil to vysoký činitel šíitského náboženského režimu. Reagoval na sílící spekulace, že se Írán stane terčem útoku kvůli neochotě zastavit svůj jaderný program.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teherán je město pod horami

Teherán je město pod horami | Foto: GhostWind

Autor varování Modžtabá Zolnúr je emisarem nejvyššího íránského vůdce v revolučních gardách. Jak řekl, íránská odpověď na agresi by přišla dřív, než by se "usadil prach" po americké nebo izraelské akci.

Íránský ministr zahraničí Manúčehr Motakí přitom prohlásil, že se Islámská republika svého napadení neobává. Izrael se prý po dvou letech ještě nevzpamatoval z prohrané války v Libanonu a Američané si nevědí rady ani s vojenskými problémy v Afghánistánu a Iráku.

Propagandistické souboje vstoupily i do íránských mešit. Ájatolláh Emámí-Kášání tam připomněl, že Islámská republika za třicet let své existence nenapadla žádný jiný stát, což se prý nedá říci o Spojených státech ani Izraeli.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme