Sýrie hledá pomoc k uzavření mírové dohody s Izraelem

Sýrie požaduje po Francii a Spojených státech pomoc k uzavření mírové dohody s Izraelem a za to by měla na přání Francie zjistit, zda-li Irán neusiluje o jadernou zbraň. Takový je výsledek schůzky mezi syrským prezidentem Assadem a jeho francouzským protějškem Sarkozym v Elysejském paláci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

N. Sarkozy a B. Assad

N. Sarkozy a B. Assad | Zdroj: ČTK

Dalším výsledkem schůzky je prohlášení Sarkozyho, že do poloviny září navštíví Damašek, což by byla téměř historická cesta. Francie by měla Sýrii pomoci navázat styky s Izraelem. Obě země jsou formálně stále ve válečném stavu. Damašek by měl na druhou stranu Francii pomoci zjistit, jaké jsou skutečné motivy Íránu v souvislosti s jeho jaderným programem.

Za přítomnosti Sarkozy se Assad sešel s libanonským prezidentem Michelem Sulejmánem. Sarkozy byl kvůli pozvání Assada do Paříže silně kritizován. Svůj krok ale zdůvodnil tím, že Sýrie v posledních letech změnila svou politiku a může výrazně pomoci řešení situaci na Blízkém východě.

Sýrie a Libanon otevřou v Damašku a Bejrútu své ambasády

Sarkozy po schůzce syrského a libanonského prezidenta oznámil, že obě země v Damašku a Bejrútu otevřou své ambasády. Posílení vztahů mezi Libanonem a Sýrií přichází po desetiletích napjatých vztahů.

Sýrie a Libanon si nevyměnily ambasadory od vyhlášení nezávislosti obou států ve 40. letech minulého století. V 70. letech se pak jejich vztahy ještě zhoršily kvůli aktivní roli Damašku v libanonské občanské válce. Především ale v Sýrii dodnes existuje silný politický proud, který považuje sousední Libanon za pouhou součást takzvané velké Sýrie.

Sarkozy pozval do Paříže syrského prezidenta Asada navzdory podezření, že jeho země stála před třemi roky za vraždou bývalého libanonského premiéra Harírího. Takový názor zastává i velká část libanonské společnosti. Michel Sulajmán byl ale zvolen prezidentem jako činitel, který má hluboce rozpolcenou veřejnost sjednotit.

Jan Šmíd, Vilém Janouš, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme