Slovenská justice řeší případ korupce ve vlastních řadách

Slovensko se potýká s korupční aférou. Ve vazbě se ocitl soudce okresního soudu Bratislava 5 Igor Š. Přímo v budově soudu byl přistižen při přebírání úplatku ve výši 100 000 korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soudní síň

soudní síň | Foto: Justice.cz

Jak uvádí zpravodajka Radiožurnálu Renata Havranová, úplatek soudci předával jeho kolega ze studií. Na Igora Š. se obrátil v souvislosti s případem svého syna, který byl obžalován z loupeže. Žádost o úplatek ho údajně šokovala, a proto se obrátil na policii. Na schůzku, kde měl za mírnější rozsudek peníze vyplatit, šel s nahrávacím zařízením. Policie soudce zadržela i s penězi.

Souhlas s jeho vzetím do vazby musel dát ústavní soud. Je to poprvé v novodové historii Slovenska, co ústavní soud o takovém případu rozhodoval. Podle spolupracovníků i nadřízeného působil zadržený soudce jako pracovitý a skromný člověk. Objevily se ale informace, že v případě Igora Š. nejde o první kauzu, kdy žádal od blízkých nebo rodiny obžalovaných vysoké částky. Teď mu hrozí trest odnětí svobody od 2 do 8 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Havranová: Úplatný soudce

Nejnovější průzkum organizace Transparency International, týkající korupce ve světě, zařadil Slovensko spolu s Českem, Lotyšskem, Marokem a Srí Lankou na dvaapadesáté až šestapadesáté místo ze 102 zemí.

Renata Havranová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme