Pamatujte na pravidelné zastávky

14. červenec 2008

Je to tak trochu postavené na hlavu. Profesionál má stanoveny povinné přestávky, ale zase si nemůže udělat přestávku, když cítí, že je opravdu unavený, protože musí ujet daný čas. To na řidiče amatéry v tomto ohledu zákon nebo nějaký předpis nepamatuje. Ono by to také bylo těžko kontrolovatelné. Ale právě oni si v létě troufají na velké porce kilometrů, kdy řídí v kuse třeba i dvanáct hodin.

Na dlouhou cestu bychom se měli připravovat ještě před tím, než na ni vyjedeme. Kdo bude více unavený? Ten, kdo celý den odpočíval nebo kdo do poslední chvíle doháněl práci, pak pomáhal balit a sedl za volant? Vyrážíme-li na noc, pak bychom si měli udělat čas a na chvíli si zdřímnout. I pouhá půl hodina znamená velký rozdíl. Od chvíle, kdy vyjedeme, pak děláme přestávky každé tři hodiny.

"Zpočátku nemusí být přestávky nijak zvlášť dlouhé, stačí deset minut na krátké občerstvení a návštěvu toalet. V pozdních fázích cesty, především na dlouhých trasách, je nutné povzbudit organismus i prostřednictvím fyzické činnosti," radí doktor Jaroslav Větvička.

Začnou-li nás bolet oči, pak už jde o souhrn únavy celého organismu, a toho bychom se měli vyvarovat. Dlouhé hodiny za volantem s sebou přináší nejen celkovou únavu, ale také bolesti zad a páteře. Proto není hanbou si na parkovišti klidně trochu zacvičit.

"Pokud sebou vezeme nějakou deku či karimatku, tak při zastávce na odpočívadle si na ní lehneme na záda, roztáhneme ruce, dlaně opřeme o zem, kolena přitáhneme k bradě a střídavě pokládáme kolena na obě strany. Do protipohybu otáčíme hlavou. Bohatě stačí zhruba minutové cvičení, které je velice dobré proti bolestem celé páteře."

Pomůže také protažení, dřepy, prostě jakýkoliv pohyb. Proti únavě se ale dá bojovat i za volantem.

"Drobné potraviny, bonbóny nebo ovoce za volant patří a zvláště v posledních fázích cesty, které často bývají kvůli jízdě po dálnici jednotvárné, mohou příznivě zvýšit aktivitu."

Odborníci pak doporučují také žvýkačky, protože žvýkání zvyšuje proudění krve do mozku. Naopak nelze doporučit tolik oblíbené energetické nápoje. Zvlášť ve větším množství.

"Může to vést k prudkému bušení srdce, bolestem hlavy, člověk se může cítit podrážděný, začnou se mu třást ruce a celkově se může dostat až do stavu, ve kterém nebude schopen bezpečně řídit," konstatuje Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.

Takže, až se budete chtít za volantem třeba lehce pohlavkovat, což mnozí dělají, pak raději zastavte a klidně si odpočiňte. Půl nebo tři čtvrtě hodiny může prodloužit život o desítky let.

autor: pgj
Spustit audio