Ryby prchají do hlubin

16. červenec 2008

Oteplování moří vyhání ryby do větších hloubek, kde je voda chladnější. Jak dlouho budou mít kam prchat?

Teplota vody při dně Severního moře stoupla za posledních pětadvacet let o 1,6°C. Ryby, které tu žijí, už reagovaly na oteplení úprkem do větších hloubek, kde je chladněji. Dokazují to výsledky výzkumu britských vědců vedených Nicholasem Dulvym z Centra pro životní prostředí, rybářství a zemědělství v Lowestoftu. Studie zveřejněné ve vědeckém časopise Journal of Applied Ecology sledovala místa výskytu osmadvaceti druhů hlubinných ryb. Ukázalo se, že za poslední čtvrtstoletí se ryby přesunuly v průměru o devět metrů hlouběji. Některé druhy, například kambala průsvitná (Lepidorhombus whiffiagonus), však žijí až o 35 metrů hlouběji než dřív.

Situace v moři se tak podobá změnám, které si vynutily změny klimatu ve velehorách. Tam mnohé organismy prchají před rostoucími teplotami do vyšších nadmořských výšek. Horským rostlinám a živočichům hrozí, že se jejich teplotní optimum dostane do výšin, kam nesahají ani ty nejvyšší vrcholky. Pak doslova ztratí půdu pod nohama.

"Nevíme, jestli i ryby mají před sebou podobný 'vrcholek hory' - tedy hranici, za kterou už nemohou jít," přiznává Nicholas Dulvy. Většina odborníků se shoduje v tom, že ani v moři nelze prchat před narůstajícími teplotami donekonečna. Limitem není jen samotná hloubka moře, ale třeba i úbytek světla a nárůst tlaku.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio