Příliš dlouhý sluneční klid

16. červenec 2008

Zaspalo nebo nezaspalo Slunce? O to se teď přou vědci. Slunce je totiž už skoro tři roky bez výraznějších skvrn. Sluneční disk doslova zeje prázdnotou. Při tom poslední maximum se hodně protáhlo a mohli jsme vidět pouhým okem velké skvrny i několik let po maximu.

Činnost Slunce, jak známo, kolísá v průběhu jedenácti let. Za tu dobu proběhne jedno maximum a jedno minimum aktivity. Míra aktivity Slunce se dá snadno měřit počítáním slunečních skvrn a skupin skvrn. To astronomové dělají pečlivě už od roku 1749. K poslednímu maximu došlo na přelomu let 2000 a 2001 a další má přijít roku 2012. Minimum tedy muselo nastat na přelomu let 2006 a 2007. Ale teď máme půlku roku 2008 a na Slunce prakticky vůbec žádné skvrny nevidíme. Slunce se ne a ne probudit.

Je Slunce v pořádku?
Začínají se už i v médiích objevovat různé tiskové zprávy vědců a univerzit o tom, jestli je se Sluncem všechno v pořádku. Vědci se obávají zejména toho, že by mohl nastat velký útlum sluneční aktivity, jako tomu došlo v letech 1645 - 1715. V tomto tzv. Mauderovu minimu výrazně poklesla průměrná teplota na Zemi. Období se dokonce nazývá Malá doba ledová, lidé museli přestát velmi kruté zimy, některé druhy plodin se vůbec nedaly pěstovat. Během 70 let napočítali astronomové na Slunci pouhých 50 skvrn, zatímco normálně se za takto dlouhé období objeví skvrn 40 až 50 tisíc.

Historie aktivity Slunce

Proti hlasům, které začínají děsit další dobou ledovou, se ale zvedají jiné hlasy vědců, kteří naopak tvrdí, že je všechno v nejlepším pořádku. Při pochybách o tom, jestli je současná mizivá aktivita Slunce normální, je nejlepší podívat se do minulosti. Přesně to udělal sluneční fyzik David Hathaway z NASA. A závěry jeho statistického výzkumu?

Aktivita slunce se v průběhu let výrazně mění

Odchylky jsou normální
Průměrná délka slunečního cyklu je 131 měsíců se standardní odchylkou 14 měsíců. Současný cyklus je dlouhý 142 měsíců, což je sice nadprůměrné, ale stále v toleranci standardní odchylky. Průměrné číslo vyjadřující počet slunečních skvrn za posledních 13 měsíců je 5,7, což je sice o 2 řády nižší hodnota oproti maximu, ale v porovnání s čísly ostatních minim je větší než u 12 z 23 měřených slunečních minim. Takže opět, všechno je v normě. Závěr dr. Hathawaye je tedy zřejmý. Průběh současného minima svoji délkou ani počtem skvrn nijak nevybočuje ze statistického průměru.

V minulosti se Slunce chovalo opravdu nečekaně. Kromě už zmíněného Mauderova minima je známo naopak velmi teplé období na začátku 13. století. A nemusíme chodit ani tak daleko do minulosti. Třeba počátkem dvacátého století vydrželo Slunce v minimu celých 6 let. Znovu se tak ukazuje, že jedenáctiletý sluneční cyklus je skutečně jenom cyklus a ne perioda. Slunce si může dovolit se odchýlit od předpokládané činnosti a je to u něj normální. To mu můžeme jedině závidět. Zaspat několik let, to si skutečně jen tak někdo nedovolí.

Průběh sluneční aktivity v uplynulém cyklu
autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.