SMS zprávy z ciziny by měly zlevnit, ale až od příštích prázdnin

Posílání zpráv z mobilu ze zahraničí by mohlo být levnější. Ale až od příštího léta. Po nařízení snižujícím ceny roamingových hovorů v rámci Evropské unie se Evropská komise chystá zaměřit i na ceny posílání zpráv SMS a mobilního připojení internetu. Zjištění, ke kterému došla Evropská komise v případě cen účtovaných mobilními operátory za zprávy posílané z ciziny, bylo zdrcující.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Displej mobilního telefonu Alcatel

Displej mobilního telefonu Alcatel | Foto: Jan Rosenauer

Až 80 eurocentů za jednu zprávu si účtují telefonní operátoři v Belgii u svých zákazníků, kteří vyjedou za hranice. Průměrná cena esemesky bez DPH je přitom v Evropské unii necelých 30 centů.

Podle komisařky pro informační společnost a média Vivian Redingové musejí mít Evropané možnost posílat zprávy přes hranice tak, aniž by se cítili, jakoby je někdo oškubal. Přístup mobilních operátorů podle ní nespravedlivě sankcionuje zvláště mladou generaci, která dnes používá SMS zprávy jako častý způsob komunikace.

"Mám v úmyslu na konci září nebo na začátku října předložit mým kolegům v Evropské komisi návrh na druhý balíček regulace cen mobilních služeb," uvedla Redingová. Vyzvala také předsedy příslušných výborů Evropského parlamentu, aby se návrhem intenzivně zabývali a přijali jej ještě před volbami příští rok. Nižší ceny SMS zpráv by tak museli začít operátoři účtovat už napřesrok 1. července.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme