Belgický král se zatím nerozhodl, jestli přijme demisi premiéra

Belgie se snaží vybřednout z nové vládní krize. Po necelých čtyřech měsících vlády totiž podal premiér Yves Leterme demisi. Nepodařilo se mu dosáhnout dohody s Valony o přerozdělení více pravomocí z centrální vlády na regiony.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Yves Leterme

Yves Leterme | Zdroj: ČTK

Belgický král Albert zatím neoznámil, jestli premiérovu demisi přijímá, nebo ne. Vyhradil si čas do konce týdne na rozmyšlenou. Mezitím se setkával s představiteli různých politických stran ve svém sídle na kraji Bruselu.

Belgické noviny spekulují o tom, že by buď mohl Leterma požádat o prozatímní vedení kabinetu, nebo že by mohl Leterma v jeho funkci nahradit frankofonní ministr financí Didier Reynders.

Současná belgická vláda vznikla až 9 měsíců po loňských červnových volbách. Komentátoři jí nepředpovídali dlouhé trvání.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme