Obyčejná, neobyčejná muška octomilka

22. září 2010

Obyčejná ovocná muška octomilka je jeden z nejprozkoumanějších organismů na světě a důležitý model pro výzkum i lidských chorob. Proč je právě octomilka pro vědce tolik atraktivní?

Pod lupou, nebo spíš pod elektronovým mikroskopem, se podíváme na octomilku, obyčejnou, neobyčejnou mouchu. Drosophila melanogaster - exoticky znějící jméno pro obyčejnou ovocnou mušku octomilku, kterou všichni dobře známe i z našich domácností. Jsou to takové ty malé, ale nepolapitelné mouchy, které rády poletují nad zbytky v kuchyni. Napadlo vás ale, když jste se jich pokoušeli zbavit, že se jedná o jeden z nejprozkoumanějších organismů na světě? Proč se vlastně nevýrazná a na první pohled nezajímavá muška octomilka stala tak důležitou pro vědu? Na to se Hanka ptala doc. Marka Jindry z entomologického ústavu Akademie věd České republiky v Českých Budějovicích

0:00
/
0:00
autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.