Evropská komise prodloužila termín privatizace polských loděnic

Polsko přivítalo rozhodnutí Evropské komise o prodloužení termínu na privatizaci loděnic ve Štětíně a Gdyni. Vláda má dva měsíce na to, aby komisi předložila smlouvy s budoucími majiteli, jinak budou loděnice muset vrátit miliardové dotace, a to by znamenalo jejich krach.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loděnice v Gdaňsku

Loděnice v Gdaňsku | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Dopoledne ve Štětíně a Gdyni demonstrovalo asi sedm tisíc zaměstnanců loděnic. Obávají se, že podniky zkrachují a lidé přijdou o práci. Polská vláda ale dostala poslední šanci - do 12. září musí předložit věrohodné plány na privatizaci těchto dvou loděnic. O loděnice mají zájem investoři z Polska, Norska a Ukrajiny. Posledně jmenovaní finančníci už koupili loděnice v Gdaňsku.

"Domnívám se, že je to velmi potřebné rozhodnutí. Jsem umírněným optimistou. Radovat se budu, až 12. září komise vysloví souhlas s programem restrukturalizace," prohlásil opatrně ministr pro správu národního majetku Alesander Grad.

Podle některých zdrojů ale komise příliš nevěří tomu, že se polskému kabinetu podaří vypracovat plán, který bude pro komisi přijatelný.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme