Izrael a Libanon završily rok a půl chystanou výměnu vězňů a ostatků padlých

Libanonský terorista Samír Kuntár, který měl zůstat do smrti za mřížemi kvůli brutální vraždě tří Izraelců, je volný. Spolu se čtyřmi zajatými bojovníky hnutí Hizballáh a ostatky 200 zabitých bojovníků Hizballáhu ho Izrael vydal do Libanonu. Stalo se tak v rámci dlouho připravované výměny, která na izraelsko-libanonské hranici probíhala už od brzkého rána.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rakve s ostatky izraelských vojáků

rakve s ostatky izraelských vojáků | Zdroj: ČTK

Jako první předal Hizballáh ostatky dvou izraelských vojáků, které ukrýval od jejich zajetí před dvěma lety. Po potvrzení jejich identity vydal Izrael pět Libanonců - čtyři zajaté bojovníky Hizballáhu a na doživotí odsouzeného teroristu Samíra Kuntára a také ostatky 200 arabských povstalců, teroristů i civilistů, které byly do minulého týdne uloženy na izraelském hřbitově pro nepřátelské bojovníky.

V obou zemích - Libanonu a Izraeli - teď převládá směs naprosto protichůdných emocí. Čtyři zajatce a teroristu Kuntára mají v Libanonu uvítat prezident, premiér i předseda parlamentu. Kuntárova matka prohlásila, že jeho propuštění po třiceti letech ve vězení je největší den jejího života. Dodala, že přijímá gratulace z celého arabského světa. Nadšení nepanuje jen v Libanonu, ale také v palestinském pásmu Gazy. Hizballáh i palestinský Hamas už prohlásily, že souhlas s takovou výměnou ukazuje slabost Izraele

Rodinám izraelských vojáků Ehuda Goldwassera a Eldada Regeva, které zajal Hizballáh v červenci 2006 při výpadu na území židovského státu, sice zhasly poslední naděje, že by se mohli vrátit živí, přesto ale mluví - vedle smutku - také o úlevě. Hizballáh totiž za celé dva roky neodkryl v jakém stavu zajatci jsou, takže příbuzní žili v obrovské nejistotě. Otec zabitého vojáka Regeva ale k výměně prohlásil, že když se v rakvi vrátil jeho syn, měl by být do Libanonu stejně poslán i terorista Kuntár.

Izraelské vedení nyní mluví o morálním vítězství. I v židovském státě se ale ozývá kritika, že dnešní výměnou Izrael otevřel stavidla dalšímu zajímaní a unášení svých občanů.

Vzájemné předání zajatců definitivně schválil izraelský kabinet včera. A to i přes výhrady některých ministrů a bezpečnostních expertů. Výměna je v Izraeli považována za nerovnocennou, protože Hizballáh získává pět živých osob. Mezi členy izraelského kabinetu ale převážil názor, že vedení státu musí udělat pro návrat svých mužů úplně všechno. Vláda nakonec výměnu schválila převahou 22 hlasů proti třem.

V televizi BBC se o tom zmínil Moshe Moaz, bývalý izraelský armádní poradce. "To je pro Izraelce velice těžké spolknout; myslím, že jejich úvahy o budoucnosti v tomto regionu jsou dost smutné."

Marika Táborská, Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme