Ambasáda ve stanu

18. červenec 2008
Sedmý světadíl

Naproti honosné budově Parlamentu v australském hlavním městě Canbeře se krčí malá budka popsaná několika nápisy, na stožáru poblíž visí barevná vlajka. Právě z této chatrče, rozkládající se na místě někdejšího stanu, se s přestávkami od roku 1972 domorodí Australané snaží zastupovat a hájit svá práva a požadavky.

Po roce 1788, kdy se u pobřeží dnešního Sydney vylodila anglická flotila kapitána Cooka, domorodí lidé v podstatě ztratili veškerou australskou půdu. Jelikož si na ní nestavěli domy a ani ji zemědělsky nevyužívali, podle právní smyčky terra nullius ("země nikoho") propadla britské koruně. Od té doby se ji domorodí lidé marně snaží získat zpět. Když o necelé století později australská vláda vyhlásila, že si domorodí lidé mohou kdysi svou půdu nyní pouze pronajímat, pohár trpělivosti přetekl.

Během oslav Dne Austrálie v roce 1972, při němž si Australané každoročně připomínají britské osídlení Austrálie a počátky svého "národa", založili domorodí aktivisté na protest proti vládní politice svou "ambasádu". Z původního Sydney se brzy přestěhovala do hlavního města, kde sídlí i zastupitelství ostatních národů a států.

Oficiální vlajka domorodých Australanů

"Všechny národy mají své vlastní ambasády, tak proč bychom jednu nemohli mít i my?", ptá se jeden z domorodých aktivistů Darren Bloomfield. Cílem této "ambasády", která dodnes není politicky nikým uznána, je vyvíjet tlak na australskou vládu a přimět ji, aby našla řešení společného soužití původních a "nových" Australanů, které by bylo uspokojivé pro obě strany. "Až se tak stane, můžeme tu se vším skončit a jít domů."

Vedle stanové ambasády vlaje nový symbol všech původních obyvatel Austrálie - trojbarevná vlajka. Červená na ní symbolizuje barvu půdy australského vnitrozemí, černá její původní obyvatele a žlutá slunce. Přímo pro potřeby ambasády ji vytvořil domorodý umělec Harold Thomas. Příznivci ambasády se totiž při jejím zakládání usnesli, že tato nová instituce i lid, který zastupuje, potřebuje svůj oficiální symbol. O tom, že se návrh vlajky ujal velmi dobře, svědčí skutečnost, že se v roce 1995 stala oficiální vlajkou všech domorodých Australanů.

Ambasáda domorodých Australanů je nejen fyzickou, ale i politickou součástí australského hlavního města. Politický aktivismus se v ní mísí s využíváním domorodých symbolů i některých rituálů, jakým je například udržování "věčného ohně". Její přítomnost znervózňuje australskou vládu, a není proto divu, že se tuto ambasádu snaží již od jejího vzniku odstranit. Ostatně již samotné používání slova "ambasáda" je pro australské politiky poněkud zneklidňující, neboť naznačuje samostatný stát ve státě.

Původně domorodí lidé založili ambasádu kvůli svým nárokům na australskou půdu, nicméně mezi její současné cíle patří i vzdělávací činnost, která má posílit politické sebevědomí domorodců. Symbolicky upozorňuje na nespravedlnosti páchané na původních obyvatelích a snaží se navrátit domorodcům alespoň část jejich ztracené důstojnosti. Optimistickým signálem, že se snad situace pomalu vyvíjí směrem k lepšímu, by mohla být nedávná oficiální omluva současného australského premiéra, které se jeho předchůdci tolik vyhýbali.

Přečtěte si taky její příspěvky Austrálie a Songlines, Snění australských domorodců, Austrálie a didgeridoo a Skalní malby v Austrálii.

autor: Jana Šafaříková
Spustit audio