Česká měna poprvé prolomila hranici 23 koruny za euro

Česká koruna se v pátek dopoledne se obchodovala na úrovni 22 koruny a 99 haléřů za euro. Koruna je nejvíce posilující měnou světa za posledních dvanáct měsíců. Meziročně je silnější o 19 procent. Odborníci upozorňují, že silná měna už začíná dusit celou ekonomiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Dnes sice kupodivu korunu brzdila zlevňující ropa a posílení amerických akcií, jenže rozpačité obchodování na evropských akciových trzích by mělo obchodníky opět povzbudit k dalšímu investování do středoevropských měn - včetně té české, které jsou vnímány jako bezpečné a růstové.

Koruna exceluje

Česká koruna je nejvíce posilující měnou světa za posledních dvanáct měsíců. Společně s ní rostou podobným tempem také další středoevropské měny: polský zlotý a maďarský forint.

Analytik Aleš MIchl předpokládá, že koruna bude ještě dále posilovat, protože tomu nahrávají faktory, ovlivňující zájem o ni: "Hlavním tahounem kurzu české koruny je podle mne trojkombinace faktorů. Na prvním místě to jsou výborné výsledky obchodní bilance, pak to jsou výborné výsledky bilance služeb, čili my nejen exportujeme zboží, ale i služby. A pak jsou to převody eurofondů, čili směny z eur na koruny. Všechny tyto faktory generují obrovské miliardy eur, které potřebují být směněny do korun. Proto je velká poptávka právě po korunách," domnívá se Michl.

Česko se kvůli zpevňování své měny vůči euru stává pro své sousedy také dražší zemí. Relativní cenová hladina podle analytiků letos stoupne k 70 procentům úrovně eurozóny.

Experti se obávají negativního dopadu na celou ekonomiku

Pokračující posilování měny očekávají i další analytici. Odborníci upozorňují, že silná měna už začíná dusit celou ekonomiku. Před tempem posilování varuje i Vladimír Pikora z Next finance: "To je tak výrazné posílení koruny, že se to musí v ekonomice negativně odrazit."

"Exportéři budou mít velmi velké problémy udržet si konkurenceschopnost. Protože, tím, že koruna prudce posiluje, a tím, že mzdy v České republice v současnosti rostou dvouciferným tempem, tak za poslední čtyři roky průměrná mzda v České republice, pokud se přepočte na erura, vzrostla o 70 procent. To je tak výrazný nárůst, že exportéři nejsou schopni udržet si konkurenceschopnost," zopakoval Pikora.

Pikora se proto obává, že by mohlo hrozit i propouštění v podnicích, které se dostanou do problémů. Odborníci předpovídají, že pokud se v současném trendu nic nezmění, ekonomika by se mohla dostat do problémů už na podzim.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme