Skandál kolem schůzky polského prezidenta a šéfa diplomacie

V Polsku se rozvíjí skandál kolem setkání prezidenta a ministra zahraničí. Podle dnešního tisku Lech Kaczyński ministra Sikorského urážel a vyhrožoval mu státním tribunálem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královský zámek

Královský zámek | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Šéf polské diplomacie na počátku července informoval hlavu státu o vývoji jednání se Spojenými státy v otázce protiraketové základny. Schůzka ale podle záznamu, který se dostal do médií, připomínala spíš výslech, při kterém prezident nazval ministra zahraničí egoistou a agentem. Ministr Sikorski měl zase prohlásit, že prezident je sprosťák.

Ke schůzce obou politiků došlo v místnosti speciálně chráněné proti odposlechům. Záznam proto musel tisku poskytnout někdo z okolí prezidenta. Podle polské opozice je celá záležitost skandální a vrhá na Polsko mimořádně špatné světlo.

"Jde o obrovský nedostatek důvěry mezi ústavními činiteli, zpochybňování kompetencí vlády a ohrožení národní bezpečnosti. Jak je možné, že došlo k úniku přísně tajných informací? To podrývá naši mezinárodní autoritu," upozornil Tadeusz Iwiňski ze Svazu demokratické levice. Prezidentská kancelář zatím k případu mlčí.

Související příspěvek: Polský prezident prý hrozí šéfu diplomacie státním tribunálem

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme